Skip to main content Skip to footer

Stort potentiale i udvikling af biomaterialer

Innovationsfasen ved Circular Construction Challenge er ved at nå i mål, men udviklingen og formidlingen af svampebaserede biomaterialer stopper ikke her.

Teamet bag har udviklet en række materiale prototyper. Der er tale om forskellige designvarianter, herunder densiteter og overfladekvaliteter, samt produktionsmetoder. Om det siger projektleder Jon Strunge, ”Vi har indtil nu udviklet en presset version, som genskaber egenskaberne hos limede spånplader og en let og luftig udpresset variant, med gode akustiske og isolerende egenskaber.”

Vi har undervejs givet en række brugere mulighed for at kommentere på produkterne, Jon tilføjer, ”Vi modtog forslag på flere typer anvendelser end vi først havde tænkt. Det er godt at blive udfordret og den umiddelbare respons viser, hvilke typer af udvikling vi skal arbejde med.”

Parallelt med produktudviklingen har vi fået Teknologisk Institut til at teste en række prototyper dyrket med fire forskellige svampe i 4 forskellige materialer herunder, træ, have-park afskæringer og kompost samt hamp. Materialet testes i forhold til styrke, brand, afgasning, isoleringsevne og akustik for at afsøge, hvordan disse egner sig som byggematerialer. Svaret på testene, samt de tilhørende første overslag på pris og miljøprofil er klar senere i september.

3 sideløbende spor

Udviklingsprojektet består af 3 sideløbende spor:

  1. Det første omhandler materialeopskrifter og test, samt miljøbelastning for brugen af affald
  2. Det andet omhandler vidensopsamling og tests af design og produktion af byggevarer i en iterativ proces, i udførsel og hos brugere.
  3. Det sidste omhandler, hvordan materialeinnovationer kommer hurtigere ind i byggeriet.

”Vi har fået en producent i Holland med på holdet. Sammen med vores forretningsudvikler og sælger arbejder vi mod de første demonstrationsprojekter. Det er vigtigt at få indarbejdet markedsdelen på et tidligt stadie i forhold til at få implementeret produktet på markedet.” Jon Strunge

Vi slipper endnu ikke projektet, vores team arbejder på fondansøgninger og spinoff projekter, så materialets potentiale kan videreudvikles til andre typer af byggematerialer. Projektet går derfor en spændende tid i møde.

Her er en række fotos fra udviklingsforløbet

Kontakt

 

Vil du høre mere?
Kontakt Frank Jensen

 

+45 4190 9400
fvj@sj.dk

Frank Jensen 

 

Ejer